The program can not run

Having trouble with the game? Report issues and get help here. Read this first!

Moderators: Forum Moderators, Developers

Forum rules
Before reporting issues in this section, you must read the following topic:
Post Reply
User avatar
summer
Posts: 7
Joined: November 14th, 2014, 6:42 am

The program can not run

Post by summer »

After the 1.31 version of the installer can not run. :shock:

User avatar
Iris
Site Administrator
Posts: 6605
Joined: November 14th, 2006, 5:54 pm
Location: Chile
Contact:

Re: The program can not run

Post by Iris »

We don’t have a version 1.31. Also, perhaps you could be more specific? I’m assuming this is on Windows since you said ‘installer’. Do you get any error messages? Could you take a screenshot if that’s the case?

(Moving this to Technical Support.)
Author of the unofficial UtBS sequels Invasion from the Unknown and After the Storm.

User avatar
summer
Posts: 7
Joined: November 14th, 2014, 6:42 am

Re: The program can not run

Post by summer »

shadowm wrote:We don’t have a version 1.31. Also, perhaps you could be more specific? I’m assuming this is on Windows since you said ‘installer’. Do you get any error messages? Could you take a screenshot if that’s the case?

(Moving this to Technical Support.)
Sorry, 1.13.1 version, the installation is complete, click wesnoth.exe invalid.

Anonymissimus
Inactive Developer
Posts: 2460
Joined: August 15th, 2008, 8:46 pm
Location: Germany

Re: The program can not run

Post by Anonymissimus »

Please post stderr.txt:
Development Team wrote: On Windows, locate the file stderr.txt. If you have installed Wesnoth in the default location, that would be C:\Program Files\Wesnoth\stderr.txt — “Program Files” might be translated to your system’s native language. Search for the file if you can’t find it. Windows Vista and Windows 7 users should read this thread for further information.
projects (BfW 1.12):
A Simple Campaign: campaign draft for wml startersPlan Your Advancements: mp mod
The Earth's Gut: sp campaignSettlers of Wesnoth: mp scenarioWesnoth Lua Pack: lua tags and utils
updated to 1.8 and handed over: A Gryphon's Tale: sp campaign

User avatar
Iris
Site Administrator
Posts: 6605
Joined: November 14th, 2006, 5:54 pm
Location: Chile
Contact:

Re: The program can not run

Post by Iris »

I’m more interested in a screenshot of the actual error message, because if it’s what I think it is there’ll be no stderr.txt.
Author of the unofficial UtBS sequels Invasion from the Unknown and After the Storm.

User avatar
summer
Posts: 7
Joined: November 14th, 2014, 6:42 am

Re: The program can not run

Post by summer »

Anonymissimus wrote:Please post stderr.txt:
Development Team wrote: On Windows, locate the file stderr.txt. If you have installed Wesnoth in the default location, that would be C:\Program Files\Wesnoth\stderr.txt — “Program Files” might be translated to your system’s native language. Search for the file if you can’t find it. Windows Vista and Windows 7 users should read this thread for further information.
stderr.txt:
Battle for Wesnoth v1.13.1
Started on Fri Jul 02 09:01:54 2015

Automatically found a possible data directory at D:/Battle for Wesnoth
Caught general exception:
boost::random_device: Could not find provider name Cryptopraphic Service Provider Microsoft Base Cryptographic Provider v1.0:

User avatar
Iris
Site Administrator
Posts: 6605
Joined: November 14th, 2006, 5:54 pm
Location: Chile
Contact:

Re: The program can not run

Post by Iris »

Yeah, that’s definitely not what I was expecting when you said “wesnoth.exe invalid” in response to my question about error messages.

And what version of Windows is this again?
Author of the unofficial UtBS sequels Invasion from the Unknown and After the Storm.

User avatar
iceiceice
Developer
Posts: 1056
Joined: August 23rd, 2013, 2:10 am

Re: The program can not run

Post by iceiceice »

Hmm... I think this could be fixed by putting all the random device stuff in a try / catch block in here:

https://github.com/wesnoth/wesnoth/blob ... ng.cpp#L54

Didn't know that thing could throw... :hmm:

User avatar
Iris
Site Administrator
Posts: 6605
Joined: November 14th, 2006, 5:54 pm
Location: Chile
Contact:

Re: The program can not run

Post by Iris »

iceiceice wrote:Hmm... I think this could be fixed by putting all the random device stuff in a try / catch block in here:

https://github.com/wesnoth/wesnoth/blob ... ng.cpp#L54

Didn't know that thing could throw... :hmm:
Isn’t it more important to make sure the runtime environment can supply this service, otherwise it defeats the point of adding this in 1.13.0? Also note that it works for me on both Windows 7 and 8.1.
Author of the unofficial UtBS sequels Invasion from the Unknown and After the Storm.

User avatar
iceiceice
Developer
Posts: 1056
Joined: August 23rd, 2013, 2:10 am

Re: The program can not run

Post by iceiceice »

If it's throwing the exception, it means that it can't provide the service. Setting up time(NULL) as a fallback is perfectly reasonable in that case I think.

I don't think there's going to be an alternative like "try to build boost random device with different options to recover from the failure", the point is that they want to provide a simple cross platform interface, so if there was some possibility like that i think they would have built it in. It's possible that there's something wrong in the boost code for whatever version of windows he's on.

Edit:
You could signal a warning when the fallback generator is used?

Note that what is being selected here is *not* the rng algorithm, which will always be the mt19937 thing. This is just the part that is generating *seeds* for that generator. Random device is the preferred way to generate these seeds in boost docs, it has some advantages over using time(NULL). But I mean unless you are running the mp server these advantages are pretty unimportant.

User avatar
summer
Posts: 7
Joined: November 14th, 2014, 6:42 am

Re: The program can not run

Post by summer »

shadowm wrote:Yeah, that’s definitely not what I was expecting when you said “wesnoth.exe invalid” in response to my question about error messages.

And what version of Windows is this again?
win7 X64

Post Reply