SLOW Performance Issues: post here to report

Having trouble with the game? Report issues and get help here. Read this first!

Moderators: Forum Moderators, Developers

Forum rules
Before reporting issues in this section, you must read the following topic:
Post Reply
User avatar
Bitron
Moderator
Posts: 438
Joined: October 19th, 2015, 9:23 am
Location: Germany

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Bitron » May 4th, 2018, 11:49 pm

At what resolution are you playing?
I had similar performance issues and it turned out that playing at resolutions higher than 1080p comes ate huge performance costs.

Voidhymn
Posts: 3
Joined: May 4th, 2018, 9:13 pm

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Voidhymn » May 5th, 2018, 12:47 am

Bitron wrote:
May 4th, 2018, 11:49 pm
At what resolution are you playing?
1080p. I've run Wesnoth at other resolutions before without issue, and have tried lower resolutions on this build. Resolution doesn't seem to have much effect in this case unfortunately.

Drewshka
Posts: 1
Joined: May 3rd, 2018, 10:45 pm

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Drewshka » May 7th, 2018, 12:09 am

Hello everybody!
Big fan of Wesnoth here.

I have got a strangest problem - in multiplayer, every time when i make a command like recruit or fighting, the game freezes for 10-20 seconds before the actual fighting starts or the recruit appears. I dont understand what the problem might be, is it something with the connection and sending packets? MY computer is not slow at all.

upd - windows 7 , steam version, plenty of memory and CPU processing power

rythius21
Posts: 3
Joined: November 18th, 2015, 6:46 pm

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by rythius21 » May 7th, 2018, 2:11 am

Sapient wrote:
July 20th, 2006, 8:50 pm
Are you a wesnoth user who is experiencing extreme slowdown or extreme performance-related issues on your system? The more details you give the better.

1) Problem Details -
First, tell what is taking so long and how long it takes. The more precisely you can time it, the better. If you can find a situation where the slowdown or save-times become extremely slow, attach a save file here with your post. Wesnoth's log can also provide valuable details on potential problems. The logs can be found as described here.

2) System Details -
At the minimum, you should give your Operating System, Wesnoth Version, RAM, (Graphics cards are irrelevant), CPU, and network type (broadband DSL/dial-up/t1); and, if you compiled Wesnoth yourself, the compiler version and compile flags used.

3) Performance Metrics -
Additionally, you can measure the CPU and memory usage of the wesnoth process. On Macs this can be done with the Activity Monitor. Windows users can press Ctrl+Alt+Delete to bring up the Task Manager. Include with your report how high the statistic (CPU/memory) gets and how long it stays at that peak level.
1. The game is experiencing massive frame issues. I've tried disabling unit animations, map animations, idle animations, everything, but attacking is always incredibly framey and moving around the map when there are more then three players is very jerky and slow. Moving my cursor over tiles, it takes the game at least two seconds to register I've moved my cursor/tried to move a unit there. This is happening to myself and three of my friends who I have tried playing with, one of whom has two quad-core processors.

2. I am running Windows 10 64-bit, Wesnoth 1.14 (Steam release), 8.00 GB RAM, AMD A10-8700P Radeon R6, 10 Compute Cores 4C+6G 1.80 GHz. I am using an ethernet broadband DSL. I did not compile Wesnoth myself, I downloaded the version uploaded to Steam.

3. Wesnoth capped at 64.57% of my CPU during a 6-player multiplayer match (stayed for twenty minutes), and averages around using 52% of my total CPU (more than Rainbow Six Siege or ARK: Survival Evolved) and consumes much less of my memory, averaging around 20% of my memory total.

Nick-C
Posts: 5
Joined: September 20th, 2014, 11:41 pm

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Nick-C » May 16th, 2018, 6:09 pm

I've reported this before, but my Wesnoth (1.14.1) crashes from reaching the Windows 10 32-bit limit of 2gb, and right up until it reaches that point it slows down considerable until exiting.

I've heard that Mac and Linux both are 64-bit and I would be so extremely greatful to be able to have the full memory of my system available to use for Wesnoth (24gb). Any word on brave and divine devs willing to bring Windows Wesnoth up to 64 bit? :(

Choicerer
Posts: 238
Joined: April 29th, 2017, 11:37 pm

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Choicerer » May 20th, 2018, 4:20 pm

The multiplayer lobby is freezing up like crazy for me. It's extremely annoying. First with my integrated GPU, now the same thing happens with a Nvidia 960 gtx (no, i didn't buy one to fix it)... In-game everything works fine. The lobby freezes up and if i alt-tab and try to come back after some time, it doesn't even refresh...
My system is a Ubuntu based Bodhi Linux 64-bit. Currently using 1.14.1 installed via flatpak, but this happened before on both the steam and a manually compiled 1.14 versions.

PVS
Posts: 5
Joined: May 2nd, 2018, 8:36 am

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by PVS » July 20th, 2018, 1:47 am

The following add-ons had errors and could not be loaded:
• C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings/data/add-ons/Royal_Rumble_Updated/_main.cfg
• C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings/data/add-ons/age/_main.cfg

Please report this to the respective authors or maintainers of these add-ons.

Details:

No macro or file substitution target specified
at ~add-ons/Royal_Rumble_Updated/macros/menu.lua:5
included from ~add-ons/Royal_Rumble_Updated/macros/noshroud.cfg:28
included from ~add-ons/Royal_Rumble_Updated/_main.cfg:14
included from ~add-ons/Royal_Rumble_Updated/multiplayer/RR_Classic.cfg:9
included from ~add-ons/Royal_Rumble_Updated/_main.cfg:15

Macro/file 'BITEBIG_AGE_SOUND' is missing
at ~add-ons/age/units/Dino/krolik.cfg:36
included from ~add-ons/age/_main.cfg:22
Everytime I try to get in multiplayer lobby (which takes a while) I get this error. I remove and add addons all the time, but "Macro/file 'BITEBIG_AGE_SOUND' is missing" always shows up.
The Battle for Wesnoth version 1.14.3
Running on Microsoft Windows 10 (10.0.17134)

Game paths
==========

Data dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\App\Wesnoth
User config dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings
User data dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings
Saves dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings\saves
Add-ons dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings\data\add-ons
Cache dir: C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings\cache

Libraries
=========

Boost: 1.59
OpenSSL/libcrypto: 1.1.0f (runtime 1.1.0f)
Cairo: 1.10.2 (runtime 1.10.2)
Pango: 1.30.1 (runtime 1.30.1)
SDL: 2.0.4 (runtime 2.0.4)
SDL_image: 2.0.0 (runtime 2.0.0)
SDL_mixer: 2.0.0 (runtime 2.0.0)
SDL_ttf: 2.0.12 (runtime 2.0.12)

Features
========

Experimental OpenMP support: yes
JPG screenshots: no
Lua console completion: yes
Legacy bidirectional rendering: no
Win32 notifications back end: yes

User avatar
Sapient
Inactive Developer
Posts: 4446
Joined: November 26th, 2005, 7:41 am
Contact:

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Sapient » July 20th, 2018, 2:06 am

PVS wrote:
July 20th, 2018, 1:47 am
Please report this to the respective authors or maintainers of these add-ons.
Like the error message says, you should report it to the add-on maintainer. When you view the add-on description it has a link to the relevant thread. I posted your error in that thread.

Here it is:
viewtopic.php?p=631181#p631181
http://www.wesnoth.org/wiki/User:Sapient... "Looks like your skills saved us again. Uh, well at least, they saved Soarin's apple pie."

PVS
Posts: 5
Joined: May 2nd, 2018, 8:36 am

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by PVS » July 20th, 2018, 5:16 am

Sapient wrote:
July 20th, 2018, 2:06 am
PVS wrote:
July 20th, 2018, 1:47 am
Please report this to the respective authors or maintainers of these add-ons.
Like the error message says, you should report it to the add-on maintainer. When you view the add-on description it has a link to the relevant thread. I posted your error in that thread.

Here it is:
viewtopic.php?p=631181#p631181


This isn't an issue with the royal rumble addon, I could easily remove that addon, yet still receive this error.
The following add-on had errors and could not be loaded:
C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings/data/add-ons/age/_main.cfg

Please report this to the author or maintainer of this add-on.

Details:

Macro/file 'BITEBIG_AGE_SOUND' is missing
at ~add-ons/age/units/Dino/krolik.cfg:36
included from ~add-ons/age/_main.cfg:22
My main issue is the cache slowdown, which is a performance issue that has nothing to do with the addon developers. It should not take 3-5 minutes to join the multiplayer lobby.

User avatar
Pentarctagon
Forum Administrator
Posts: 3483
Joined: March 22nd, 2009, 10:50 pm
Location: Earth (occasionally)

Re: SLOW Performance Issues: post here to report

Post by Pentarctagon » July 20th, 2018, 5:32 am

I suggest you manually remove the folder at:
C:\Users\USER\Desktop\PortableApps\WesnothPortable\Data\settings/data/add-ons/age

Also, as far as I am aware, Wesnoth has never been supported on PortableApps, so you should report this problem to whoever uploaded it there.
99 little bugs in the code, 99 little bugs
take one down, patch it around
-2,147,483,648 little bugs in the code

Post Reply