1.4.1 Windows Package installation problem

Having trouble with the game? Report issues and get help here. Read this first!

Moderator: Forum Moderators

Forum rules
Before reporting issues in this section, you must read the following topic:
Post Reply
User avatar
theruler
Posts: 26
Joined: February 29th, 2008, 11:01 am

1.4.1 Windows Package installation problem

Post by theruler »

Hi folks,
I searched the forum but I didn't find any related issue.

I've just downloaded the 1.4.1 Win build and installed the game with typical parameters.

I choose P4 optimization, but the installer unpacked the whole set of optimized exe... (60MB)
Is this normal?

anyway, the installer also unpacked them (exes and dlls) in a \bin directory.
That was strange, and in fact the game does not run (no matter which is the exe you try to execute, the game never pop up).

I looked to the directory structure of my previous version (1.4.0) and found the \bin dir did not exist. So I moved the \bin content into the game root... and it worked.

Was me the only one to have this problem?
cheers.
Last edited by theruler on April 10th, 2008, 8:13 pm, edited 1 time in total.
Chuck Norris' watch displays only an hour. Yours.
User avatar
Anym
Posts: 7
Joined: April 2nd, 2008, 6:27 pm
Contact:

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by Anym »

Well, if you run the games from the desktop or start menu shortcuts that the installer creates, it will work fine as the "Start in:" field points to the Wesnoth 1.4.1/ directory and the game will be executed there and not in Wesnoth 1.4.1/bin/ (which doesn't work, presumably because the data/ directory isn't where the game expects it to be), although the icons for these shortcuts were also messed up by the moving the *.ico files to the bin/ directory.

Installing all of the *.exe files seems to be intentional, though. See the release announcement.
I look just like Bobbin Threadbare.
User avatar
theruler
Posts: 26
Joined: February 29th, 2008, 11:01 am

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by theruler »

Thank you Anym, that's the problem.

I do not usually let the setup programs install shortcuts... ;-)
Chuck Norris' watch displays only an hour. Yours.
User avatar
theruler
Posts: 26
Joined: February 29th, 2008, 11:01 am

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by theruler »

But, since the new directory structure is not actually embedded into the exe, does that mean that the game cannot run without his desktop shortcut?
Chuck Norris' watch displays only an hour. Yours.
vicza
Posts: 238
Joined: January 16th, 2008, 11:40 pm
Location: Moscow

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by vicza »

Anym wrote:Well, if you run the games from the desktop or start menu shortcuts that the installer creates, it will work fine as the "Start in:" field points to the Wesnoth 1.4.1/ directory and the game will be executed there and not in Wesnoth 1.4.1/bin/ (which doesn't work, presumably because the data/ directory isn't where the game expects it to be), although the icons for these shortcuts were also messed up by the moving the *.ico files to the bin/ directory.
Indeed... :hmm: Strange, why they did so.
theruler wrote:But, since the new directory structure is not actually embedded into the exe, does that mean that the game cannot run without his desktop shortcut?
It can. Just create a bat/cmd file. E.g., supposing your BfW is in d:\games\wesnoth, write something like this:

Code: Select all

D:
cd D:\games\wesnoth
.\bin\wesnoth.exe
Dret
Posts: 79
Joined: June 13th, 2007, 11:06 pm
Contact:

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by Dret »

Hi to all...

I have always used Wesnoth under Win as a "Portable Software" (extracting the game from installer using Universal Extractor utility!).

This is a great solution to use Wesnoth on pc without permissions to install software!

But this last 1.4.1 doesn't works... after the extraction... when I click on wesnoth.exe (I have a pentium III) simly nothing happens!

Is possible to recover the possibility to use a "portable version"...??

It worked fine on all 1.2.x, large part of 1.3.x and 1.4

Thanks...
Bye!
AI
Developer
Posts: 2394
Joined: January 31st, 2008, 8:38 pm

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by AI »

The answer is in the posts above yours, you might want to consider reading the thread before posting in it. (it's not like it's a long thread)
Dret
Posts: 79
Joined: June 13th, 2007, 11:06 pm
Contact:

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by Dret »

I'm sorry... :oops:

I try that solution... and Wesnoth now start... but is... INCREDIBLY SLOW..!! :shock:

The 1.4 version is fantastic, expecially under this point of view...!!

This 1.4.1 seems to be a big step back...!! :(
vicza
Posts: 238
Joined: January 16th, 2008, 11:40 pm
Location: Moscow

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by vicza »

AI wrote:The answer is in the posts above yours
BTW, zookeeper in another thread mentioned even easier way: just copy required .exe from /bin to Wesnoth's root directory.
Dret
Posts: 79
Joined: June 13th, 2007, 11:06 pm
Contact:

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by Dret »

Thanks a lot!

But this solution works only if you move (or copy) all .dll files too...!!

(on my Win 2000 this is the only way!)

Bye!
vicza
Posts: 238
Joined: January 16th, 2008, 11:40 pm
Location: Moscow

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by vicza »

Dret wrote:I try that solution... and Wesnoth now start... but is... INCREDIBLY SLOW..!! :shock:
BTW, I think, it was slow, because you used .bat file, right? If you'd use .cmd, it should work normally.
Dret
Posts: 79
Joined: June 13th, 2007, 11:06 pm
Contact:

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by Dret »

Yes, you are right...!!

Moving all the "bin" folder files to the root one... all works fine... and Wesnoth loading speed... is now ok!!

Thanks again!

Bye!
torangan
Retired Developer
Posts: 1365
Joined: March 27th, 2004, 12:25 am
Location: Germany

Re: 1.4.1 Windows Package installation problem

Post by torangan »

Like stated, you don't need to move the files. You just need to tell windows to set the current directory for the execution to the root instead the bin folder. You could also supply a ".." as parameter to the .exe, this should also make Wesnoth search at the right place.
WesCamp-i18n - Translations for User Campaigns:
http://www.wesnoth.org/wiki/WesCamp

Translators for all languages required: contact me. No geek skills required!
Post Reply